1/15/2013

Sfecla Rosie

SFECLA ROSIE, MEDICAMENT NATURAL




Sfecla rosie este o leguma pretioasa. Ideal este sa fie consumata in perioada in care este in sezon, pentru multiplele sale beneficii. De la mijlocul lui septembrie pana la finele lui noiembrie, si chiar dupa, sfecla este pe tarabe, in piata si este un mare pacat daca nu o consumi.
  • Dieta cu sfecla rosie: slabesti 4 kg in 14 zile
Sfecla rosie este un veritabil medicament natural pe care oricine il poate folosi. Bogatia de vitamine si minerale pe care le contine sfecla rosie este, aproape, fara egal.

Ce contine sfecla rosie

Sfecla rosie contine vitaminele A, C, E, vitaminele din complexul B si minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu si potasiu. Peste toate acestea se adauga cea mai mare cantitate de vitamina K, continuta intr-o leguma.
In 100 de grame de sfecla se gaseste 600% din doza zilnica de vitamina K. Aceeasi cantitate de sfecla acopera tot necesarul zilnic de vitamina A si 80 % din nevoia de vitamina C. Sfeca rosie contine o serie de fitochimicale (aminoacizi esentiali si antioxidanti), care nu se mai gasesc in alte fructe sau legume si care au actiuni binefactoare asupra organismului. Pigmentul rosu din sfecla, o adevarata infuzie de energie si sanatate, nu este alterat sau modificat prin fierbere sau coacere.

Beneficiile pentru sanatate

Sfecla regleaza activitatea cardiaca, combate aparitia celulelor canceroase, reechilibreaza apetitul si stimuleaza productia de celule rosii, in plus fiind un stimulent exceptional pentru sistemul imunitar, avand capacitatea de a „curata” de toxine, bacterii si virusuri, organismul.
Sucul proaspat de sfecla rosie este foarte bun la gust, si baut constant, in aceasta perioada de toamna, este un excelent tonic pentru organism si metabolism. Zaharurile continute de sucul de sfecla, dar si in sfecla coapta sau fiarta, reechilibreaza nivelul glicemiei in sange si stimuleaza, prin mecanisme naturale, activitatea pancreasului, avand o puternica actiune benefica asupra ficatului si tubului digestiv. Prin cantitatea foarte mare de potasiu pe care o contine sfecla rosie este un adevarat pansament pentru rinichi, echilibreaza metabolismul acido-bazic si stimuleaza eliminarea excesului de sodiu.
Sfecla rosie este un remediu eficient si pentru starile de epuizare fizica, fiind in acelasi timp si un laxativ perfect. Toate acestea fac din sfecla rosie un aliment care nu trebuie sa lipseasca de pe masa, in aceasta perioada.  

  • Budinca de sfecla-rosie

Ingrediente:

  • 1 sfecla mare sau doua mai mititele
  • 2 oua
  • 500 ml lapte
  • 500 ml supa de carne
  • sare
  • piper macinat, negru,
  • rosu si verde
  • pesmet
  • ulei
  • hrean ras
PASUL 1 Pune sfecla in folie de aluminiu, toarna putin ulei, impacheteaza bine si da la cuptor cam 30 de minute, pana se inmoaie.
PASUL 2 Dupa zece minute, pune totul in blender si amesteca, dar sa se mai vada bucatile de sfecla. Amesteca apoi totul cu ouale batute si piper.
PASUL 3 Amesteca laptele cu supa, potriveste de sare. Cand sfecla e gata, curat-o si toac-o marunt. Pune-o in supa cu lapte si las-o nitel la fiert.
PASUL 4 Asaza amestecul intr-un vas termorezistent, pe care-l pui intr-un alt vas cu apa calda (bain-marie).
Dai totul la cuptorul incins 20 de minute.     Sursa



Ciorba de sfecla rosie

Specific romanesc

Ingrediente - Ciorba de sfecla rosie

Pentru 4 portii

500 gr sfecla rosie
200 gr.morcov
200 gr.cartof
100 gr.ardei gras rosu
50 ml ulei
1 leg patrunjel
20 gr sare
1 lamaie
Mod de preparare - Ciorba de sfecla rosie
Ciorba de sfecla rosie
Sfecla rosie este dulceaga, frumos colorata si plina de fibre si vitamine; si asta nu -i tot, alaturi de morcov si lamaie, are un gust desavarsit!


Sfecla si morcovul se curata, se spala bine si se rad prin razatoarea cu gauri mari, iar ardeiul gras se toaca cat mai fin
Zarzavatul astfel pregatit, se caleste in ulei timp de 3 minute,se adauga acum 2 litri apa fierbinte si lasam la fiert amestecul inca 30 de minute.
Se adauga cartofii taiati in cubulete si se fierbe in continuare cam 10 minute (verifici tu daca zarzavatul s-a inmuiat).
Se acreste apoi cu zeama de lamaie, si se completeaza lichidul, daca este cazul,pentru ca ciorba sa nu fie prea deasa.

Sfat: 
Se poate acri si cu otet sau bors, nu cu sare de lamaie, deoarece aceasta poate schimba frumoasa culoare rosiatica a ciorbei.

Lasam ciorbica sa mai fiarba cateva clocote si potrivim gustul cu sare, dupa care presaram patrunjelul tocat( este bine ca verdeata sa se puna intotdeauna numai dupa ce s- a luat preparatul de pe foc, pentru ca aroma verdeturilor sa nu fie distrusa).

SERVIREA :
Ciorbica de sfecla rosie se serveste nedreasa, in bol adanc de ciorba sau farfurie adanca, cu un ardei iute.
Un atuu in plus este si faptul ca ea se poate servi si rece.

Timp de preparare: 50 minute
Bors de Sfecla Rosie
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Pastarnac
1 buc
(sau radacina de patrunjel)
Radacina de telina
1 buc
(o felie din ea)
Ardei gras rosu
1 buc
(jumatate din el)
Ardei gras verde
1 buc
(jumatate din el)
Sfecla rosie
4 buc
(eu cumpar gata fiarta)
Ulei
50 ml
Patrunjel verde
1 lingurite
(sau uscat )
Leustean verde
1 lingurite
(sau uscat,depinde de sezon)
Bors Maggi
1 linguri
(sau acru-150ml-cine are)
Bulion de rosii
1 linguri
Cartofi roz
4 buc
(de marime medie)
Fidea
50 g
(sau taietei)
Sare
1 linguri
Vegeta
1 linguri
(dupa gust)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu