9/24/2012

Clatitele rusesti

BLINELE RUSESTI





In Rusia se cheama blini’, sunt servite la mesele cotidiane, dar si la sarbatori. Pot fi dulci sau sarate, acompaniate de cascavaluri, caviar, smantana, ciuperci, dar si de dulceata, miere, iaurt dulce etc. Surprinzator de usor de gatit! Incercati si voi!

INGREDIENTE:

faina – 1 pahar
lapte
oua – 2 buc.
bicarbonat – 1 lingurita rasa
zahar
duceata
ulei pentru prajit

MOD DE GATIRE:

Batem ouale cu zahar (sau sare, depinde de cum vrem sa fie blinelele), eu le-am facut dulci. Adaugam faina (cernuta impreuna cu bicarbonatul) si laptele, alternandu-le. Amestecam foarte bine cu telul pentru a evita formarea cocoloaselor (trebuie sa obtinem un aluat de consistenta smantanei groase). Intr-o tigaie incingem destul ulei si turnam o oarecare cantitate de aluat (putem face blinelele mai mari sau mai mici, cum ne place mai mult).


Prajim pe ambele parti si scoatem pe hartie de bucatarie pentru scurgerea uleiului in exces.


Servim cu dulceata. Sunt perfecte servite impreuna cu un ceai cald.

Bliniile, clatitele tarditionale rusesti, merg foarte bine ca si garnitura alaturi de mancaruri sarate (varza murata sau peste sarat), dar sunt delicioase imbinate cu siropuri dulci si dulceturi, ca cele facute de bunici.

Bliniile sunt facute anume sa se potriveasca cu creme de branza dulce, dar sunt irezistibile alaturi de branza sarata. Adevarata lor savoare este pusa in valoare alaturi de dulceata de zmeura, capsuni sau nuci verzi.

Ca sa pregatesti blinii, clatitele rusesti, ai nevoie de 30 de grame de drojdie, o lingura, doua de zahar, 300 mililitri de lapte, 300 de grame de faina, un varf de lingurita de sare, 50 de grame de unt, trei oua si ulei pentru prajit.

Pune drojdia sfaramata impreuna cu zaharul si cateva linguri de lapte caldut. Amesteca sa se dizolve zaharul si lasa totul la cald (in bucatarie), sa dospeasca 15 minute. Pune drojdia in faina, adauga sarea, untul moale si laptele caldut si la urma ouale. Amesteca cu mana si framanta aluatul circa cinci minute.

Acopera coca cu un servet si lasa-o sa creasca o ora, pana ce isi dubleaza volumul. Incinge ulei intr-otigaie. Rupe cu mana din aluat bucatele cat un ou si formaza placintele alungite, modeland aluatul cu mana, si pune-le la prajit, una dupa alta, la foc mic spre mijlociu, circa doua minute, pe fiecare parte pana ce cresc si se rumenesc frumos.

Se pot manca si simple pudrate cu zahar sau unse cu dulceata ori sirop. Sunt foarte bune calde, dar raman gustoase si reci, chiar si a doua zi. sursa: ziare.com


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu