4/07/2013

Ridichea neagra


Ridichea neagra si efectele sale benefice




Toata lumea cunoaste ridichea. In fiecare primavara, pana vara tarziu, ne delectam cu salate in care ridichea este de neinlocuit. Dar ridichea are si o sora mai putin cunoscuta: ridichea neagra.
Ridichea neagra apartine familiei cruciferelor, adica a acelor plante care au 4 petale in forma de cruce. Acesta este mai mare decat ridichea obisnuita, aproape cat un mar, cu o coaja groasa, neagra si miez alb. Originea acesteia se pierde in timpul Egiptului antic, dar romanii sunt aceia care au raspandit-o in Europa.
Cu toate acestea ridichea neagra este un izvor de sanatate despre care ar trebui sa stim cat mai multe. Ea are o mare calitate: aceea de a fi bogata in vitamina C, B1, magneziu, fier si calciu. Aceste elemente ii permit plantei sa fie un excelent mijloc de drenaj pentru ficat si vezicula biliara, crescand cantitatea si fluiditatea biliara.
Eliminarea toxinelor este astfel usurata. Iata de ce ridichea neagra este deseori folosita pentru a ingriji tulburarile hepatice si biliare, precum colici hepatice, migrene de origine hepatica, alergii digestive etc.
Totodata problemele voastre gastrice isi vor gasi o alinare. Consecintele exceselor alimentare pot fi mult mai bine combatute intr-un mod natural si eficient. De altfel, prezenta intr-o mare cantitate a fibrelor si apa vor favoriza tranzitul intestinal si vor elimina constipatiile pasagere.
Nu in ultimul rand, ridichea neagra are un efect antibacterian asupra florei digestive si este foarte buna in tratarea tusei, atunci cand e consumata sub forma de suc.
Este drept ca ridichea neagra poate sa aiba si doua efecte negative, dezagreabile: balonari si respiratie urat mirositoare.
Cum se poate consuma? Deseori ridichea neagra este consumata cruda in salata, dar si simpla, data pe razatoare. Bineinteles veti avea grija sa o curatati de coaja. Aveti grija. Gustul sau mai degraba picant va poate surprinde.
In bucatarie, aceasta legume poata fi o garnitura perfecta pentru alimentele care au o textura frageda sau un pic grasa, cum ar fi somonul, avocado sau ficatul de pasare. Pentru a o prepara, este suficient sa alegeti cum anume o folositi.
Atunci cand avem nevoie de sucul ei pentru a alina tusea, trebuie sa procedam astfel: se taie un capacel din ridiche, asa cum facem cu pepenele si punem o lingurita de zahar.
Lasam peste noapte, iar dimineata vom observa ca sucul a inceput deja sa se stranga. Se ia cate o lingurita dupa masa. De fiecare data cand luam din suc, se mai pune o lingurita de zahar. Sucul este extras de catre zahar, iar ridichea se va stafidi.
Nu alungati din viata dvs. ridichea neagra. Va poate ajuta atunci cand nu va asteptati. Profitati cat de mult puteti de efectele sale benefice.  de: 



Vezi și

  1. Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

  2. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

  3. Scara de valori a societății romanești 

  4. Europa privită din viitor

  5. Hrana vie

  6. Planurile in derulare sunt o munca in progres,  veche de sute de ani  

  7. Destinatii uimitoare pe glob

  8. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  9. Primarul care nu frură

  10. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  11. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  12. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  13. O Nouă Republică

  14.    A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  15. În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.

  16. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  17. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  18. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  19. Fii propriul tău nutriționist

  20. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  21. Slăbești daca esti motivat

  22. Serbet de ciocolata

  23. Set medical Covid necesar acasă

  24. Medicament retras - folosit în diabet

  25. Brexit-ul - Spaima Europei

  26. Virusul Misterios

  27. Inamicul numărul unu al acumulatorilor 

  28. Sistemele solare - apă caldă

  29. Economisirea energiei electrice

  30.  Hoțul de cărți

  31. Aparitia starii de insolventa

  32. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  33. Microbii din organismul uman

  34. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.  Și fără comentarii. 

  35. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  36. Masca ce omoară virusul     O veste de Covid  

  37. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil  

  38. Tavalugul Marelui Razboi - Globaliyarea - Asasinii Economici


Ridichea neagra, leacul uitat al sezonului rece

Este o leguma pe care, nu de putine ori, o tratam cu indiferenta si uitare. Consumul de ridiche neagra creste insa imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor. Si pentru frumusete, ridichea neagra face minuni. Gratie continutului de sulf, contribuie la combaterea acneei, iar mastile cu ridiche neagra curata excelent tenul, avand totodata un efect purifiant.

Despre ridichea neagra:

Este o leguma pe care, nu de putine ori, o tratam cu indiferenta si uitare. Este o leguma, care, de cele mai multe ori, chiar si in sezonul rece, cand alte legume nu sunt disponibile, zace neglijata sau nebagata in seama pe tarabele din piete sau in rafturile supermarketurilor. Ochii si atentia cumparatorilor obisnuiti cu legume si fructe sofisticate nu se indreapta intotdeauna catre ea. Dar ridichea neagra este o leguma deosebita, cu numeroase beneficii si proprietati nutritionale si medicale de care ar fi pacat sa nu profitam. “Hreanul parizienilor” era considerat o leguma importanta in mesele copioase ale Parisului din perioada Renasterii. Poate ca asa ar trebuie sa fie si astazi. De ce?
Ridichea neagra are un continut ridicat de vitamina C ( trei sferturi din cantitatea zilnica recomandata) vitamina care, dupa cum se stie, are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Din compozitia ridichii nu lipsesc nici sodiul, potasiul, fosforul, iod, sulf, magneziu, si nici vitaminele A, B chiar daca cele din urma sunt prezente intr-o cantitate mai mica. Cu toate ca in 100 grame de ridiche neagra se gasesc doar 24 calorii, ridichea neagra este o o leguma deosebit de nutritiva si de aceea am face bine sa nu o ocolim daca ne-am hotarat sa urmam o cura de slabire. Una peste alta, consumul de ridichea neagra creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a se apara impotriva infectiilor, avand un efect tonic, detoxifiant si mineralizant. De aceea, in perioadele reci, cand suntem mai predispusi imbolnavirilor, se recomanda cu precadere consumul ridichiilor negre.

La ce ne ajuta ridichea neagra?

Ca si alte radacinoase, ridichea neagra favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, ducand la scaderea colesterolului si prevenind aparitia bolilor de inima. Pe de alta parte, siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani. Mai mult, ridichea neagra actioneaza precum un sedativ asupra sistemului nervos al organismului. Indeosebi in cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu impotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la fortifierea organismului, optimizand procesul de crestere si dezvoltare. Ridichea neagra este indicata la copii si pentru combaterea starilor de oboseala si anemie.

1/15/2013

Sfecla Rosie

SFECLA ROSIE, MEDICAMENT NATURAL




Sfecla rosie este o leguma pretioasa. Ideal este sa fie consumata in perioada in care este in sezon, pentru multiplele sale beneficii. De la mijlocul lui septembrie pana la finele lui noiembrie, si chiar dupa, sfecla este pe tarabe, in piata si este un mare pacat daca nu o consumi.
  • Dieta cu sfecla rosie: slabesti 4 kg in 14 zile
Sfecla rosie este un veritabil medicament natural pe care oricine il poate folosi. Bogatia de vitamine si minerale pe care le contine sfecla rosie este, aproape, fara egal.

Ce contine sfecla rosie

Sfecla rosie contine vitaminele A, C, E, vitaminele din complexul B si minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu si potasiu. Peste toate acestea se adauga cea mai mare cantitate de vitamina K, continuta intr-o leguma.
In 100 de grame de sfecla se gaseste 600% din doza zilnica de vitamina K. Aceeasi cantitate de sfecla acopera tot necesarul zilnic de vitamina A si 80 % din nevoia de vitamina C. Sfeca rosie contine o serie de fitochimicale (aminoacizi esentiali si antioxidanti), care nu se mai gasesc in alte fructe sau legume si care au actiuni binefactoare asupra organismului. Pigmentul rosu din sfecla, o adevarata infuzie de energie si sanatate, nu este alterat sau modificat prin fierbere sau coacere.

Beneficiile pentru sanatate

Sfecla regleaza activitatea cardiaca, combate aparitia celulelor canceroase, reechilibreaza apetitul si stimuleaza productia de celule rosii, in plus fiind un stimulent exceptional pentru sistemul imunitar, avand capacitatea de a „curata” de toxine, bacterii si virusuri, organismul.
Sucul proaspat de sfecla rosie este foarte bun la gust, si baut constant, in aceasta perioada de toamna, este un excelent tonic pentru organism si metabolism. Zaharurile continute de sucul de sfecla, dar si in sfecla coapta sau fiarta, reechilibreaza nivelul glicemiei in sange si stimuleaza, prin mecanisme naturale, activitatea pancreasului, avand o puternica actiune benefica asupra ficatului si tubului digestiv. Prin cantitatea foarte mare de potasiu pe care o contine sfecla rosie este un adevarat pansament pentru rinichi, echilibreaza metabolismul acido-bazic si stimuleaza eliminarea excesului de sodiu.
Sfecla rosie este un remediu eficient si pentru starile de epuizare fizica, fiind in acelasi timp si un laxativ perfect. Toate acestea fac din sfecla rosie un aliment care nu trebuie sa lipseasca de pe masa, in aceasta perioada.  

  • Budinca de sfecla-rosie

Ingrediente:

  • 1 sfecla mare sau doua mai mititele
  • 2 oua
  • 500 ml lapte
  • 500 ml supa de carne
  • sare
  • piper macinat, negru,
  • rosu si verde
  • pesmet
  • ulei
  • hrean ras
PASUL 1 Pune sfecla in folie de aluminiu, toarna putin ulei, impacheteaza bine si da la cuptor cam 30 de minute, pana se inmoaie.
PASUL 2 Dupa zece minute, pune totul in blender si amesteca, dar sa se mai vada bucatile de sfecla. Amesteca apoi totul cu ouale batute si piper.
PASUL 3 Amesteca laptele cu supa, potriveste de sare. Cand sfecla e gata, curat-o si toac-o marunt. Pune-o in supa cu lapte si las-o nitel la fiert.
PASUL 4 Asaza amestecul intr-un vas termorezistent, pe care-l pui intr-un alt vas cu apa calda (bain-marie).
Dai totul la cuptorul incins 20 de minute.     Sursa



Ciorba de sfecla rosie

Specific romanesc

Ingrediente - Ciorba de sfecla rosie

Pentru 4 portii

500 gr sfecla rosie
200 gr.morcov
200 gr.cartof
100 gr.ardei gras rosu
50 ml ulei
1 leg patrunjel
20 gr sare
1 lamaie
Mod de preparare - Ciorba de sfecla rosie
Ciorba de sfecla rosie
Sfecla rosie este dulceaga, frumos colorata si plina de fibre si vitamine; si asta nu -i tot, alaturi de morcov si lamaie, are un gust desavarsit!


Sfecla si morcovul se curata, se spala bine si se rad prin razatoarea cu gauri mari, iar ardeiul gras se toaca cat mai fin
Zarzavatul astfel pregatit, se caleste in ulei timp de 3 minute,se adauga acum 2 litri apa fierbinte si lasam la fiert amestecul inca 30 de minute.
Se adauga cartofii taiati in cubulete si se fierbe in continuare cam 10 minute (verifici tu daca zarzavatul s-a inmuiat).
Se acreste apoi cu zeama de lamaie, si se completeaza lichidul, daca este cazul,pentru ca ciorba sa nu fie prea deasa.

Sfat: 
Se poate acri si cu otet sau bors, nu cu sare de lamaie, deoarece aceasta poate schimba frumoasa culoare rosiatica a ciorbei.

Lasam ciorbica sa mai fiarba cateva clocote si potrivim gustul cu sare, dupa care presaram patrunjelul tocat( este bine ca verdeata sa se puna intotdeauna numai dupa ce s- a luat preparatul de pe foc, pentru ca aroma verdeturilor sa nu fie distrusa).

SERVIREA :
Ciorbica de sfecla rosie se serveste nedreasa, in bol adanc de ciorba sau farfurie adanca, cu un ardei iute.
Un atuu in plus este si faptul ca ea se poate servi si rece.

Timp de preparare: 50 minute
Bors de Sfecla Rosie
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Pastarnac
1 buc
(sau radacina de patrunjel)
Radacina de telina
1 buc
(o felie din ea)
Ardei gras rosu
1 buc
(jumatate din el)
Ardei gras verde
1 buc
(jumatate din el)
Sfecla rosie
4 buc
(eu cumpar gata fiarta)
Ulei
50 ml
Patrunjel verde
1 lingurite
(sau uscat )
Leustean verde
1 lingurite
(sau uscat,depinde de sezon)
Bors Maggi
1 linguri
(sau acru-150ml-cine are)
Bulion de rosii
1 linguri
Cartofi roz
4 buc
(de marime medie)
Fidea
50 g
(sau taietei)
Sare
1 linguri
Vegeta
1 linguri
(dupa gust)

12/14/2012

Salata de cruditati cu iaurt


Salata cu iaurt





Mod de preparare al acestei retete vegetariene: 
Se taie in inele subtiri ceapa si morcovii in felii subtiri
Ridichile si salata se taie marunt. Acestea se amesteca intr-un castron.
Ciupercile se taie in 4. Intr-o tigaie mare se prajesc ciupercile aproximativ 5 minute in ulei incins. Se adauga 4 linguri de otet si se condimenteaza cu putina saresi piper. Ciupercile se lasa intr-o strecuratoare sa se raceasca.
Se curata cepele si usturoiul si se taie marunt. Acestea se amesteca cu iaurt si restul de otet se condimenteaza cu sare si piper.
Morcovii, ceapa, salata si ciupercile se amesteca cu sosul de iaurt.
Salata se aseaza pe farfurii si deasupra se orneaza cu bucati de cascaval.
Ingredientele retetei vegetariene: 
150 g morcovi
2 ridichi mici
150 g ceapa verde
1 salata mijlocie
500 g ciuperci Champignon
4 linguri de supa ulei de floarea-soarelui
8 linguri de supa otet de vin alb
Sare, piper negru macinat
1 catel de usturoi
2 cepe mici
200 g iaurt din lapte integral
5 linguri de supa de mirodenii tocate (de ex: patrunjel, chimen)
100 g cascaval Parmezan (taiat bucati)

Retete vegetariene



Milioane de oameni din întreaga lume trăiesc fără carne sau pește și ei, probabil, au fiecare propriile motive pentru a face acest lucru. 


Cu toate acestea, majoritatea ar fi de acord ca vegetarienii:
Aproximativ două milioane de animale terestre sunt sacrificate în fiecare zi în Marea Britanie singur, doar pentru ca oamenii să poată mânca carnea lor.
Boabe de creștere și leguminoase pentru hrana animalelor este mult mai puțin eficientă decât a le manca noi înșine. Industria creșterii animalelor folosește cantități enorme de combustibili teren, apă și fosili, în timp ce produce 18% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și tot felul de alte murdarii.
O dieta echilibrata vegetariana este una dintre cele mai sanatoase diete din jur.
Multe religii și credințe recomanda vegetarianismul și unii oameni se întoarcă de la consumul de carne de animal din cauza unor probleme mai largi etice.O dieta vegetariana poate fi, de asemenea, una dintre cele mai ieftine moduri de a mânca bine.
Oricare ar fi motivele tale, merge - si timpul sejurului - vegetarian este o alegere de viață pozitiv.

O dieta echilibrata vegetariana este scăzut în grăsimi (în special grăsimi saturate), bogate in carbohidrati complecsi si ambalate cu o varietate de fructe si legume, la fel ca și guvernul și profesiei medicale recomanda.

cumpărături pentru băiat legume
  • Cercetarile au aratat ca vegetarienii sunt mai putin susceptibili de a suferi de obezitate, boli de inima coronariene, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II, unele tipuri de cancer legate de dieta, boala diverticulara, apendicita, constipatie si calculi biliari.
  • Vegetarienii au mult mai multe sanse decat populatia generala de a mânca cele recomandate cinci porții de fructe și legume în fiecare zi. 
  • A fi vegetarian este ușor, dar toată lumea trebuie să se gândească la ceea ce mănâncă. Societatea Vegetariana are o mulțime de resurse pentru a vă ajuta să începeți și să rămână sănătos.

Vezi si Mancaruri mai gustoase



Retete vegetariene - Mancare vegetariana

CURATATI-VA RINICHII CU MAI PUTIN DE $1.00
Anii trec si rinichii nostri filtreaza sangele inlaturand sarea, otravurile si alte lucruri nedorite care intra in corpul nostru. 
Cu timpul sarurile se acumuleaza si e nevoie sa-i curatam. 
Cum se face asta? Este foarte simplu.
Luati un manunchi de patrunjel si spalati-l bine.
... Apoi taiati in bucati mici, puneti-l intr-un vas, turnati apa curata peste el si fierbeti timp de 10 minute.
Apoi lasati sa se raceasca, strecurati si puneti intr-o sticla curata pe care o veti pastra in frigider .
Beti un pahar pe zi si veti observa ca toata sarea si otrava acumulata in rinichi se elimina prin urina.
De asemenea veti observa diferenta pe care nu ati mai simtit-o pana acum. 
Patrunjelul este cunoscut ca cel mai bun tratament pentru rinichi si este natural! 

Reteta Supa de legume cu pasta de busuioc

Mod de preparare al acestei retete vegetariene: 
Se taie in bucati fasolea verde si se oparaste. Rosiile se cresteaza, se oparasc, se descojesc, se indeparteaza cotorul si samburii si se taie cubulete. Restul legumelor se taie marunt.

Ceapa si prazul se prajesc in ulei. Se adauga jumatate din cantitatea de rosii, cartofi si frunze de patrunjel. Desupra se pune supa si se fierbe sub capac 3 sferturi de ora.

Fasolea, dovleacul si taiteii se pun in supa si acesta se fierbe inca un sfert de ora fara capac.
Usturoiul se maesteca cu busuioc si cascaval. Treptat se adauga uleiul de masline, apoi se sareaza si se pipereaza. Pasta se amesteca cu putina supa. Apoi se toarna deasupra restul de supasi se presara rosiile ramase.
Ingredientele retetei vegetariene: 
Pentru supa:
Cate 100 g de fasole alba si fasole rosie
2 rosii, 1 praz mic
2 cepe mari, 1 cartof mare
125 g de fasole verde
1 morcov mijlociu
300 g de dovleac, 1 lingura de supa si jumatate de ulei de masline
75 grame de taitei mai grosi

Pentru pasta:
3 catei de usturoi zdrobiti
10 – 12 linguri de supa de busuioc taiat marunt
6 linguri de supa de parmezan razuit
6 linguri de supa de ulei de mazline, sare
Piper negru macinat

Reteta Spaghete cu sos de nuci

Mod de preparare al acestei retete vegetariene: 
Spaghetele se fierb 8 minute. In acest timp se oparasc 100 g de nuci, se descojesc si se taie marunt. Usturoiul se curata si se taie cuburi. Painea se inmoaie in lapte, apoi se lasa sa se scurga bine.

Se face pasta din miezul de nuca, paine, usturoi si putin asare. Se adauga ulei si lapte pasteurizat. Totul se sareaza, se pipereaza.

Spaghete se aseaza pe farfurii, iar deasupra se toarna sosul de nuci si se orneaza cu miez de nuca.
Ingredientele retetei vegetariene: 
Sare
400 g de spaghete
120 g miez de nuca
120 g de usturoi
4 linguri de supa miez de paine alva, taiat cuburi
4 – 5 linguri de supa de lapte
4 linguri de supa d eulei de masline
4 linguri de supa de lapte pasteurizat
Piper alb macinat

Reteta Vinete cu sos de rosii

Mod de preparare al acestei retete vegetariene: 
Rosiile se cresteaza, se oparesc si se descojesc. Se indeparteaza cotoarele si samburii si miezul se taie in cuburi. Ceapa si 2 catei de usturoi se taie marunt si celalalt catel de usturoi se zdrobeste.

Intr-o oala se pun rosiile, ceapa si usturoiul zdrobit in 250 ml de ulei, se condimenteaza cu sare, piper si zahar si se lasa sa se prajeasca, sub capa, aproximativ jumatate d eora. Vinetele se taie in lung, in felii groase de jumate de centimetru.

Intr-o oala se pune o lingura de ulei la incins si se prajeste pesmetul. Se adauga usturoiul si telemeaua. Se amesteca usturoiul si telemeaua. Se amesteca cu 2 linguri de ulei si totul se sareaza si se pipereaza. Cascavalul se taie in felii subtiri. Pasta de zarzavaturi se intinde pe feliile de vinete si deasupra se pune cate o felie de mozzarella. Vinetele se ruleaza si se fixeaza cu scobitori.

Restul de ulei se pune la incins si se prajesc vinetele crocant de jur imprejur. Ruladele se pipereaza si se servesc cu sosul de rosii.
Ingredientele retetei vegetariene: 
1 kg rosii coapte, 1 ceapa
3 catei de usturoi, 320 ml de ulei de masline
Sare, piper alb macinat
Putin zahar
600 g vinete
O legatura de busuioc, 3 linguri de supa pesmet
4 linguri de supa de telemea de oaie rasa
150 g de cascaval

Reteta Salata cu iaurt

Mod de preparare al acestei retete vegetariene: 
Se taie in inele subtiri ceapa si morcovii in felii subtiri
Ridichile si salata se taie marunt. Acestea se amesteca intr-un castron.
Ciupercile se taie in 4. Intr-o tigaie mare se prajesc ciupercile aproximativ 5 minute in ulei incins. Se adauga 4 linguri de otet si se condimenteaza cu putina saresi piper. Ciupercile se lasa intr-o strecuratoare sa se raceasca.
Se curata cepele si usturoiul si se taie marunt. Acestea se amesteca cu iaurt si restul de otet se condimenteaza cu sare si piper.
Morcovii, ceapa, salata si ciupercile se amesteca cu sosul de iaurt.
Salata se aseaza pe farfurii si deasupra se orneaza cu bucati de cascaval.
Ingredientele retetei vegetariene: 
150 g morcovi
2 ridichi mici
150 g ceapa verde
1 salata mijlocie
500 g ciuperci Champignon
4 linguri de supa ulei de floarea-soarelui
8 linguri de supa otet de vin alb
Sare, piper negru macinat
1 catel de usturoi
2 cepe mici
200 g iaurt din lapte integral
5 linguri de supa de mirodenii tocate (de ex: patrunjel, chimen)
100 g cascaval Parmezan (taiat bucati)


  • "Dupa alcoolism si fumat, consumul de carne este cea mai raspindita cauza de mortalitate in tarile din Europa, SUA, Australia". -Journal of the American Dietetic Association, iunie 2003
  • "Industria carnii de vita a contribuit la mai multe decese in America decat toate razboaiele din acest secol, toate dezastrele naturale si toate accidentele de automobil luate impreuna. In cazul in care carnea de vita este ideea ta de 'hrana adevarata pentru oameni adevarati' (slogan al industriei in SUA), ar trebui sa te asiguri ca locuiesti intr-adevar aproape de un spital cu adevarat bun." -Neal D. Barnard, medic, presedinte al Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, D.C
  • In SUA, poluarea cauzata de fermele de animale este de 130 de ori mai mare decat cea determinata de oameni, iar agricultura contribuie mai mult la poluarea apei decat toate orasele americane si toate ramurile industriale.
  • Peste 50% din poluarea apei in Europa este cauzata de cresterea de animale in masa. Azotatul rezultat din agricultura a patruns deja atat de adanc in panza freatica, incat unele marci de apa minerala nu mai corespund valorilor directivelor pentru apa de consum.
  • In Olanda, majoritatea precipitatiilor provin de la amoniacul din grajdurile vacilor – ele cauzeaza mai multe pagube tarii decat toate automobilele si uzinele la un loc. Nitratul din balegarul lichid eliberat in atmosfera sub forma de amoniac este o otrava pentru mediul inconjurator, cauzand asa-numita ploie acida si alte depuneri continand acizi.
  • Amoniacul din materiile fecale animale nu se rezuma la a detine un rol crucial in ploaia acida. Aerosoluri secundare se formeaza in atmosfera prin intermediul amoniacului, sub forma de pulberi in suspensie (PM10) sau sub forma de praf fin, punand in pericol sanatatea umana. Directorul Ministerului Mediului, Padurilor si Agriculturii din Elvetia, Philippe Roche, considera ca 3.700 de oameni mor anual in Elvetia din cauza acestui praf fin. Domnia sa estimeaza costurile aditionale de sanatate a se situa in jurul a 4,2 milioane de franci elevetieni pe an.

    Consecintele Ecologice ale Consumului de Carne


    Urmatoarele cantitati de alimente pot fi produse folosind aceeasi suprafata de teren:6
    Morcovi████████████████ 6000 kg
    Mere██████████ 4000kg
    Cirese████ 1000 kg
    Carne de vita▌50 kg

    Productia mondiala de carne este in continua crestere

    Desi consumul de carne din tarile industrializate a scazut in ultimii ani, consumul global a continuat sa creasca. Productia de carne este astazi dubla fata de cea din 1970.1 In 2004 au fost produse 258 milioane de tone de carne, 600.000 numai in Elvetia.2 Consecintele ecologice sunt enorme si din pacate, nu au fost luate in considerare in mod serios pana acum.

    Productia mondiala de carne
    1990:170 mil. tone
    1994:194 mil. tone
    1997:210 mil. tone
    1999:217 mil. tone
    2003:253 mil. tone
    2004:258 mil. tone

    Utilizarea pamantului

    Pe aceeasi suprafata de pamant necesara producerii unui kilogram de carne ar putea fi recoltate in aceeasi perioada de timp 200 kg de rosii sau 160 kg de cartofi. In Elvetia, aproximativ 67% din terenul agricol este folosit pentru a hrani animalele de ferma. Acest procent corespunde cu media mondiala.3 In SUA, 230.000 km2 de teren agricol sunt folositi pentru producerea de fan pentru consum animal si doar pe o suprafata de 16.000 km2 (=7%) se cultiva vegetale pentru consum uman.4
    Combinatele zootehnice par la prima vedere sa consume putin spatiu, dar, de fapt, suprafete enorme de teren sunt necesare pentru cultivarea furajelor
    Suprafetele imense necesare pentru productia de carne dauneaza si padurilor tropicale: 40% din totalul padurilor tropicale din America Centrala au fost defrisate sau arse in ultimii 40 de ani pentru a face loc pasunilor pentru animale si cultivarii furajelor.5
    1.5 milioane de tone de carne au fost importate in UE in 2004. Mai mult de o treime din aceasta provenea din Brazilia.

    Consumul de apa

    S-a afirmat ca in viitor, razboaiele nu vor mai avea ca scop petrolul, ci apa. O gospodarie are nevoie in medie de 2–5 litri de apa de baut si 100–500 litri pentru restul necesitatilor (igiena, spalatul rufelor etc.), cantitate infima in comparatie cu 2000–5000 litri necesari zilnic productiei de alimente pentru o familie.
    Suprafata necesara producerii unui kg (incluzand hrana):
    Carne de vita ..................... 323 m2
    (din furaje concentrate)
    Carne de vita ..................... 269 m2
    (din pascut)
    Peste .................................. 207 m2
    Porc ..................................... 55 m2
    Pui ....................................... 53 m2
    Oua ...................................... 44 m2
    Orez ..................................... 17 m2
    Paste .................................... 17 m2
    Paine .................................... 16 m2
    Legume / cartofi .................... 6 m2
    Sursa: WWF Elvetia
    In lupta impotriva foametei mondiale, accentul este pus pe apovizionarea cu hrana, in timp ce apa, esentiala productiei alimentare, este ignorata. In consecinta, o conferinta exclusiv pe tema aprovizionarii oamenilor cu apa a avut loc in Stockholm in 2004.8 Concluzii foarte interesante au iesit la iveala: dieta unei familii influenteaza foarte mult cantitatatea de apa necesara producerii hranei, aceasta variind intre 2000 si 5000 de litri. La nivel mondial, aproximativ 1200 m3 de apa sunt necesari pe persoana intr-un an pentru productia de alimente. In cele mai sarace regiuni ale lumii, unde oamenii cu greu isi permit produse de origine animala, cantitatea de apa necesara este de 600 m3. Pe de alta parte, regiunile in care se consuma cel mai mult carne (SUA si UE) necesita aproximativ 1800 m3 anual de persoana.
    O persoana ar putea face dus zilnic un an de zile cu aceeasi cantitate de apa necesara produceii unui singur kg de carne.7
    O comparatie directa arata si mai bine impactul consumului de carne: o dieta constand in proportie de 80% din vegetale si 20% carne (in tarile industrializate proportia de carne este de 30–35%)9 necesita 1300 m3 de apa pe an, in timp ce o dieta strict vegetariana foloseste jumatate din aceasta cantitate.10
    Necesarul de apa pentru diverse alimente:
    Carne de vitamin. 15 m3/kg
    (din furaje concentrate)
    Carne de miel10 m3/kg
    Carne de gaina6 m3/kg
    Grane0,4–3 m3/kg
    Ulei de palmier2 m3/kg
    Consumul sporit de produse de origine animala a dus la cresterea cantitatii de apa necesare in agricultura. Apa este pompata de la adancimi de peste 1000 m in anumite regiuni ale Indiei. Cu o generatie in urma, puturile sapate de mana omului erau suficiente pentru irigatii. Astazi, 95% din aceste puturi au secat.11 Aceasta situatie este intalnita si in alte tari din Asia.
    Cele mai sarace segmente ale populatiei sufera in mod deosebit din cauza consumului enorm de apa necesar productiei de carne

    Risipa de hrana

    7–16 kg de grane sau de boabe de soia sunt necesare pentru a produce 1 kg de carne. Se poate afirma ca aceasta este una din cele mai "eficiente" metode de a irosi alimentele. Extensia artificiala a lantului trofic cauzata de transformarea cerealelor in carne provoaca o pierdere imensa de nutrienti, dintre care 90% proteine, 99% carbohidrati si 100% fibre. In plus, numai o mica parte din corpul unui animal sacrificat este carne: 35% din greutatea unei vaci sau 39% din cea a unui vitel (excluzand oasele).12 Cu toate acestea, in Elvetia, 57% din totalul productiei de cereale constituia in 1990 hrana pentru animale. In SUA, 8 miliarde de animale sacrificate consuma 80% din recolta totala de cereale. 90% din productia mondiala de soia reprezinta furaje.13 In total, aproximativ jumatate din productia mondiala de grane este intrebuintata ca hrana pentru animale, pentru obtinerea de carne.
    Daca americanii ar manca cu 10% mai putina carne, cantitatea de cereale economisita ar putea salva de la foamete aproximativ un miliard de oameni. Numai in Elvetia, 1.700.000 de tone de nutreturi (preponderent cereale) sunt folosite pentru hranirea animalelor. Elvetia si-ar putea permite aceasta risipa; totusi, cifrele nu difera mult nici in tarile in curs de dezvoltare. Un raport din 1981 al FAO atentiona ca 75% din importurile de grane din tarile din Lumea a Treia erau folosite ca furaje. Cultivarea domestica a hranei concureaza cu productia mondiala de furaje: in Egipt, in ultimii 25 de ani, cultivarea porumbului ca furaj a constituit o prioritate in zone in care se cultivau inainte alimentele de baza precum grau, orez sau mei. Proportia de teren cultivat cu cereale pentru nutreturi a crescut astfel de la 10% la 36%.14
    Un efect similar se intalneste si in alte tari unde consumul de carne a crescut. In 1950, 170 kg de cereale pe persoana erau o cantitate considerata rezonabila pentru a hrani populatia Taiwanului. In ciuda cresterii recoltelor, Taiwanul nu face fata cererii decat cu ajutorul importurilor. In timp ce in 1950 aceasta tara era un mare exportator, in 1990 a fost nevoita sa importe 74% din cantitatea necesara, in special sub forma de furaje.15
    Animalele sunt hranite cu cantitati din ce in ce mai mari de cereale si leguminoase.
    Cifre similare se regasesc si in statisticile Uniunii Sovietice: cosumul de carne s-a triplat fata de 1950, in timp ce cererea de furaje a crescut de patru ori. In 1990, vitele din fosta Uniune Sovietica consumau de trei ori mai multe cereale decat oamenii. Aceste date sunt reflectate de importurile de grane folosite ca furaje, cresterea mergand de la aproape 0 in 1970 pana la 25 de milioane de tone pe an in 1990. Prin aceasta, Uniunea Sovietica devenea al doilea mare importator de furaje din lume.

    Distrugerea padurilor cu balegar lichid

    Cercetarile stiintifice identifica in mod cert cresterea animalelor in masa ca fiind una dintre cauzele majore ale distrugerii padurilor. Biologul dr. Hans Mohr16 explica in «Spektrum der Wissenschaft», din ianuarie 1994: “Informatii esentiale acumulate timp de zece ani de cercetare asupra distrugerii forestiere arata necesitatea reducerii cantitatii de azot, si in special cea de amoniac17, emanat in atmosfera in primul rand din agricultura. […] Problema principala continua sa o reprezinte inlaturarea cantitatilor crescande de balegar lichid si de excremente umane.”
    Mirosul de balegar din grajduri irita multa lume. Consecintele ecologice insa sunt mult mai grave.
    La ora actuala, materiile fecale umane sunt inlaturate prin statii de epurare ; materiile fecale animale insa sunt turnate sau stropite pe campuri. Ca urmare a acestui fapt, 85% din azotul (N) sub forma de amoniac (NH3), considerat ca fiind cel mai important factor in distrugerea padurilor, este emanat de catre fermele zootehnice19. Azotul, care este de fapt un element nutritiv esential pentru pasuni, paduri si viata acvatica, poate duce la suprafertilizare daca se gaseste in exces. Insa, din pacate, acest lucru a fost descoperit prea tarziu. La inceput, padurile au crescut rapid, existand o concentratie ridicata de azot in sol, insa suprasaturatia a atras dupa sine aparitia primelor semne de distrugere a acestora.
    In 1992, Comitetul de Cercetare asupra conservarii atmosferei pamantului (din cadrul Parlamentului German) a ajuns la aceleasi concluzii. In ceea ce priveste amoniacul (NH3), comitetul a publicat urmatorul text in "Schimbarile climaterice ameninta dezvoltarea nationala": ‘90% din emisiile de amoniac provin din agricultura, dintre care 80% din cresterea de animale atat in Germania de Vest si Europa de Vest cat si la nivel global. 528.000 de tone de amoniac sunt emanate anual in Germania de Vest. Amoniacul provine din zona grajdurilor, din pasuni si prin depozitarea si stropirea cu ingrasamant biologic. […] Emisiile de azot si de amoniac ar putea fi reduse prin limitarea numarului de animale, prin schimbarea alimentatiei animalelor si prin limitarea folosirii de balegar lichid […] Acest lucru este de dorit nu doar din consideratii ecologice ci si din consideratii economice.”20

    Poluarea aerului cauzata de cresterea animalelor

    Amoniacul din materiile fecale animale nu reprezinta doar un rol crucial in ploaia acida. Aerosoluri secundare se formeaza in atmosfera prin intermediul amoniacului, ceea ce pune in pericol sanatatea umana sub forma de pulberi in suspensie (PM10) sau sub forma de praf fin. Directorul Ministerului Mediului, Padurilor si Agriculturii din Elvetia, Philippe Roche, considera ca 3.700 de oameni mor anual in Elvetia din cauza acestui praf fin. Domnia sa estimeaza costurile aditionale de sanatate a se situa in jurul a 4,2 milioane de franci elevetieni pe an.21 In ciuda contributiei lor semnificative, gospodariile animale sunt rareori mentionate in lupta impotriva prafului fin. Reactia presedintelui elvetian si cea a ministrului de mediu, Moritz Leuenberger, la o conferinta de presa tinuta pe 2 februarie 2006 pe tema pulberilor de suspensie, demonstreaza cat de dificil le este politicienilor sa abordeze aceasta problema. Intrebati despre contributia fermelor de animale la problema prafului fin, cel din urma a afirmat numai: „este un subiect penibil”.
    Aproximativ 90% din emanatiile de amoniac din agricultura provin din balegar si balegar lichid.18
    In SUA, poluarea cauzata de fermele de animale este de 130 de ori mai mare decat cea determinata de oameni.23

    Poluarea apei

    Amoniacul nu are doar consecinte devastatoare petntru paduri si aer, ci si pentru apa. Supra-fertilizarea cauzeaza cresterea puternica a dezvoltarii nenaturale a algelor, care la randul lor extrag oxigenul din apa. Fermele de animale, care astazi au nevoie de mult mai putin teren decat inainte, produc o cantitate atat de mare de balegar lichid, incat aceasta ameninta serios panza freatica.22 890.000 tone de hrana sunt necesare pentru a „produce” carne de porc pentru populatia Elvetiei si 2,5 milioane m3 de balegar lichid apar in urma acestui proces. Spre exemplu, lacurile elvetiene Sempach si Baldegg au nevoie deja de „respiratie artificiala”, realizata cu ajutorul unei pompe gigantice de oxigen. Peste 50% din poluarea apei in Europa este cauzata de cresterea de animale in masa. Azotatul rezultat din agricultura a patruns deja atat de adanc in apa fretica incat unele marci de apa minerala nu mai corespund valorilor directivelor pentru apa de consum.24 In SUA, agricultura contribuie mai mult la poluarea apei decat toate orasele americane si toate ramurile industriale.25

    Supra-acidifierea solului

    Amoniacul si oxidul de azot contribuie de asemenea substantial la supra-acidifierea solului. Acesta problema a atins asemenea proportii in Olanda pana in 1989, incat un departament ministerial a sesizat problema. In rezultatele Institutului Olandez pentru Sanatate si Protectia Mediului se afirma:26„Nitratul din balegarul lichid eliberat in atmosfera sub forma de amoniac este o otrava pentru mediul inconjurator care cauzeaza asa-numita ploie acida si alte depuneri continand acizi. In Olanda, majoritatea precipitatiilor provin de la amoniacul din grajdurile vacilor – ele cauzeaza mai multe pagube tarii decat toate automobilele si uzinele la un loc.”

    Efectul de sera

    Pana acum, traficul si industria au fost aproape exclusiv considerate responsabile pentru efectul de sera. Si in acest caz, influenta cresterii animalelor asupra acestui fenomen a fost neglijata pentru multa vreme. Directorul Institutului Wuppertal pentru Clima, Mediu si Energie, Ernst Ulrich von Weizsäcker afirma: „Contributia cresterii animalelor la efectul de sera este asemanatoare traficului, daca luam in considerare defrisarile pentru pasunat si cultivarea furajelor. [...] Si transformarea savanelor in deserturi, eroziunea zonelor montane, necesitatea excesiva de apa pentru vite si cererea enorma de energie pentru cresterea animalelor constituie argumente in plus ca noi continuam sa distrugem mediul cu fiecare kilogram de carne pe care il consumam.”27
    Pasunile pentru vite ocupa deja o treime din suprafata pamantului planetei noastre.29Institutul Worldwatch
    Efectul de sera este cauzat printre altele de 3 gaze: metan, dioxid de carbon si oxid de azot. Aceste trei gaze provin intr-o mare masura de la cresterea animalelor. Cele 1,3 miliarde de vite din intreaga lume (si consumatorii acestora) sunt responsabili pentru 12% din emisiile anuale de metan. Cresterea animalelor genereaza 115 milioane de tone (115.000.000.000 kg) de gaz metan pe an. Situatia devine si mai ingrijoratoare daca ne imaginam ca o molecula de metan contibuie de 25 de ori mai mult la efectul de sera decat o molecula de dioxid de carbon.28
    Din 1970, mai mult de 20 milioane de hectare (1 hectar = 2,47 acri) de paduri tropicale au fost transformate in pasuni pentru vite. Institutul Worldwatch

    Antibiotice si hormoni

    Un aspect al problemei a fost totusi neglijat pana acum in discutia privind consecintele ecologice ale productiei de carne. Cresterea unor specii pentru un randament mai bun, hrana anormala care le este administrata si conditiile nenaturale in care sunt tinute au ca efect cresterea imbolnavirilor in randul animalelor. In multe tari este interzisa in prezent administrarea preventiva a antibioticelor animalelor sanatoase. Aceasta interdictie este necesara, in conditiile in care antibioticele (precum si alti hormoni) au fost folosite gresit de fermieri ca stimulente de crestere. Cu toate acestea, administrarea antibioticelor animalelor bolnave este inca permisa. Tratamentul curent al animalelor de ferma prevede ca ca aproape fiecarui animal sa ii fie administrate antibiotice.
    Desi administrarea preventiva a antibioticelor animalelor sanatoase a fost interzisa in Elvetia din 1999, un studiu efectuat in 2004 arata ca 90% din viteii din Elvetia fusesera tratati cu antibiotice.30 Administrarea antibioticelor vacilor de lapte este deci un procedeu frecvent, deoarece vacile de lapte pot face usor infectii ale ugerului din cauza aparatelor de muls.31
    Solicitarea intensiva a ugerului unei vaci de lapte necesita de cele mai multe ori tratament medicamentos pentru prevenirea infectiilor. Medicamentele administrate ajung apoi direct in ecosistem.
    Pentru mult timp a fost limitat nivelul reziduurilor de antibiotice in produsele de origine animala destinate consumului. In aprilie 2005, un studiu publicat de Ministerul Protectiei Consumatorului din Nordrhein-Westphalen, Germania, afirma ca fusesera gasite pentru prima oara antibiotice in cereale.32 Excrementele animalelor tratate cu antibiotice sunt folosite ca ingrasamant pentru terenurile agricole si astfel ele patrund in ecosistem. Desi valorile erau sub limita permisa pentru alimentele destinate consumului uman, absorbtia constanta a unor mici cantitati de antbiotice dezvolta rezistenta bacteriilor la antibiotice care in mod normal le-ar ucide. In timp, aceste antibiotice isi pierd eficienta. Rezultatul il constituie fabricarea unor medicamente si mai puternice, ceea ce produce un dezechilibru si mai mare.
    Toate medicamentele si hormonii care sunt administrati animalelor (folosite frecvent in SUA pentru a mari productia de carne si lapte) ajung in final in ecosistem prin carne, oua, lapte sau excremente. Consecintele acestui proces pe termen lung sunt imposibil de prezis.

    O cale de scapare prin hrana din mare?

    Zilele in care barcile mici mergeau la pescuit pe mare sunt de mult apuse. In prezent pescuitul se face cu plase kilometrice. Cum numarul pestilor scade pe zi ce trece din cauza pescuitului intensiv, in ultimii ani atentia s-a intors catre fermele piscicole. Aceleasi probleme ecologice au aparut si aici, ca si in cazul celorlaltor specii mentionate anterior.
    Un exemplu: o varietate de chimicale, incluzand antibiotice, pesticide si fungicide sunt folosite in fermele in care se cresc somoni. In plus, acestia trebuie vaccinati impotriva bolilor pentru a putea face fata vietuirii alaturi de o gramada de alti pesti. Cum antibioticele si alte medicamente/chimicale sunt turnate direct in apa impreuna cu hrana pentru pesti, raspandirea lor in ecosistem e inevitabila.
    Somonul salbatic in mod normal calatoreste mii de kilometri pe durata vietii lor. Viata in custi intr-o ferma piscicola este atat de nenaturala pentru ei incat carnea lor nu mai devine roz (asa cum consumatorii se asteapta sa fie). Pentru a rezolva aceasta "problema", pestii primesc de obicei hrana ce contine coloranti artificiali. Bolile pestilor de ferma se transmit fratilor lor salbatici, astfel decimand populatia de somon salbatic.
    Hrana pentru pestii din fermele piscicole provine din mare. Pentru fiecare kilogram de peste crescut, 2 kilograme de peste salbatic sunt luate din mare ca hrana.33 Acelasi lucru se aplica si altor vietati maritime cum ar fi crabi, creveti etc.
    Nici in oceane animalele nu sunt in siguranta din cauza consecintelor cunsumului de carne al oamenilor
    Pe langa aceasta risipa, populatia de pesti din mare sufera si de pe urma faptului ca o treime din capturile mondiale de peste ajung sa fie transformate, in urma prelucrarii, in ingrasamant, iar alte doua treimi in troacele animalelor sacrificate pentru carne.34
    In ultimii ani, cantitatile de creveti consumate in Europa au crescut considerabil. Acest lucru a condus la aparitia unor mari ferme pe plajele Asiei, in locul padurilor de mangrove. Aceste parduri, insa, au un rol ecologic important prin faptul ca actioneaza ca un tampon impotriva valurilor care inunda. In anul 2004 tsunami-ul din Asia a fost atat de devastator si din cauza ca majoritatea padurilor de mangrove au fost defrisate pentru a face loc fermelor piscicole.
    Este mai mult decat ingrijorator: de la 500.000 hectare de paduri de mangrove in Filipine, s-a ajuns in prezent la doar 36.000 hectare. Restul (in jur de 93%) au fost inlocuite de ferme de crabi care exporta in intreaga lume.35
    Din cauza pescuitului excesiv, a fost nevoie ca tehnicile de pescuit sa devina mult mai radicale. Pentru a prinde si ultimii cativa pesti, uneori se foloseste dinamita. Acesta metoda nesabuita, ca si marile plase de pescuit tarate pe fundul marii, distruge recifurile de corali. Impreuna cu multe alte consecinte ecologice, pierderea recifurilor de corali reduce efectul de incetinire pe care acestia il au in mod normal asupra valurilor uriase.36

    Economia

    Cum e posibil ca la nivel mondial consumul de carne sa fie inca in crestere, in ciuda marilor dezavantaje ale unei societati consumatoare de carne?37 Dincolo de diverse motivatii psihologice si sociale, majoritatea cauzate de promovare (e.g. afirmatia ca in urma consumului de carne obtii energie), exista un aspect care nu trebuie subestimat: banii.
    La prima vedere aceasta pare a fi o contradictie, in conditii normale o ramura a economiei avand ca destinatie distrugerea rezervelor de hrana si a resurselor ar fi colapsat de mult. Costurile create la nivel mondial de catre productia actuala de carne nu mai sunt in concordanta cu presupusele sale beneficii.

    Costurile sunt preluate de contribuabili

    Un motiv pentru care industria carnii inca exista este pentru ca profitul ajunge capital privat in timp ce costurile sunt in continuare pasate publicului, deci contribuabilului. Conform estimarilor renumitului Institut Worldwatch din Washington, pretul carnii ar trebui dublat sau triplat daca s-ar lua in cosiderare totalitatea costurilor ecologice, incluzand arderea combustibililor fosili, scaderea nivelului apei freatice, poluarea chimica a solului si emisia de gaze precum amoniac si metan,38 nementionand costurile rezultate in cadrul sistemului de sanatate public.

    O nebunie subventionata de stat

    Desi majoriatea costurilor sunt pasate publicului (i.e. contribuabilii), asta nu e suficient pentru a mentine productia de carne profitabila. Imaginea acestei industrii este distorsionata de uriase finantari pentru a asigura ca productia de carne este atractiva companiilor. Cresterea animalelor este ajutata financiar pe plan international in mod regulat si astfel mentinuta in viata. Intre anii 1963 si 1985, Banca Mondiala a pompat 1.5 miliarde de dolari in cresterea animalelor de carne doar in America Latina, majoritatea mergand catre ferme care cresteau bovine. 39

    http://www.svr.ro/de-ce-vegetarian/pentru-mediu.html



    The Ecological Consequences of Meat Consumption
    Meat production worldwide:
    1990: 170 mio. tons
    1994: 194 mio. tons
    1997: 210 mio. tons
    1999: 217 mio. tons
    2003: 253 mio. tons
    2004: 258 mio. tons
    2005: 267 mio. tons
    2009: 284 mio. tons

    Worldwide meat production continues to increase

    Although the consumption of meat in industrialised countries has been decreasing for years, consumption globally has continued to grow. In 2005, 267 million tons of meat were produced worldwide, 600,000 tons in Switzerland alone.[2] Meat production has more than doubled since 1970.[1]This has enormous ecological consequences that unfortunately have received very little attention up to now.

    Use of Land

    On the same amount of land needed to produce one kilo of meat, 200 kg of tomatoes or 160 kg of potatoes could be harvested in the same time span. In Switzerland, approximately 67% of agricultural land is used for keeping livestock and the production of animal feed. This corresponds with the worldwide average.[3] In the USA, 230,000 km2 of land are taken up with the production of hay for farm animals, and only 16,000 km2 (= 7%) are used for growing plant foods for humans.[4] The enormous amounts of land needed for meat production also damage the rainforests: 40% of all rainforest in Central America has been cleared or burned down within the last 40 years, mainly to gain land for grazing and the cultivation of fodder.[5] 1.5 million tons of meat were imported into the EU in 2004. Over one third of this came from Brazil.
    land used for food

    Water Consumption

    Wasserbrunnen - Copyright WHO/P. VirotThe poorest sections of the population suffer particularly through the huge water consumption needed for the production of meat.
    It has been said that, in future, wars will not be fought over oil, but over water. An average household needs around 2–5 litres of water for drinking, and 100–500 litres for everything else (such as showering, washing etc.). This is nothing in comparison to the 2,000–5,000 litres needed every day for the production of foodstuffs for an average family.
    In the fight against world hunger, the focus is often put upon the supply of food, while water, essential to be able to produce food in the first place, is ignored. Therefore, a water conference was held in Stockholm in 2004, concerned solely with the supply of water for humans.[8] Interesting conclusions were brought to light: whether a family requires 2,000 or 5,000 litres of water daily to produce their food depends very much on their type of nutrition. Worldwide, approximately 1,200 m3 of water are required per person per year for the production of foodstuffs. In the poorest regions of the world, where people can hardly afford animal products, the amount of water needed is around 600 m3. In comparison, regions that consume the most meat (the USA and EU) require circa 1,800 m3 annually per person.
    One could shower every day for a year with the same amount of water needed to produce one kilo of meat.[7]
    A direct comparison shows the impact of meat consumption even more clearly:
    A diet consisting of 80% plant-based foods and 20% meat (in industrialised countries the proportion of meat is actually 30–35%)[9] requires 1,300 m3 of water per year, while a purely vegetarian diet requires around half this amount.[10]
    The increasing consumption of animal products leads to ever-larger quantities of water being needed in agriculture. Water is already being pumped up from depths of over 1,000 metres in certain parts of India. One generation ago, hand-dug wells were sufficient for farm irrigation. Today, 95% of these small pumps have run dry.[11] This situation is echoed across other Asian countries.
    Weizenfeld bei Stein am Rhein
    Increasing amounts of grain and pulses are being fed to slaughter animals.

    Food wastage

    7–16 kg of grain or soya beans are needed to produce 1 kg of meat. This can easily be defined as one of the most effective ways to waste foodstuffs. The artificial extension of the food chain due to the transformation of grain into meat causes a huge loss of nutrients, including 90% protein, 99% carbohydrates and 100% fibre, among other things. In addition to this, only a small portion of the body of a slaughtered animal consists of meat – 35% of the weight of a cow or 39% of a calf (excluding bones).[12]
    Nevertheless, 57% of the grain in Switzerland is still being fed to animals (1990). In the USA, 8 billion slaughter animals eat their way through 80% of the grain harvest. 90% of the world’s soya beans serve as animal fodder.[13] In total, approximately half of the grain produced worldwide is fed to animals so that their meat can be eaten.
    If Americans ate 10% less meat, the quantity of the grain saved could protect around one billion people from starvation. In Switzerland alone, about 1,700,000 tons of concentrated feed (mostly grain) are fed to livestock. Switzerland may be able to afford this waste; however, the figures are not much different in developing countries. The FAO reported that in 1981, 75% of the grain imports into the Third World were used for fodder. The domestic cultivation of foodstuffs also competes with the worldwide production of animal feed: in Egypt over the last 25 years the cultivation of corn as fodder has been given priority in fields that used to produce staple foods such as wheat, rice and millet. The proportion of land planted with grain used for fodder has thereby increased from 10% to 36%.[14]
    A similar thing has happened in other countries where meat consumption has grown. In 1950, 170 kg of grain per head was adequate to nourish the population of Taiwan. By 1990, meat and egg consumption had multiplied sixfold. The grain requirement per head has increased to 390 kg due to this extension of the food chain. Despite steadily increasing harvests, Taiwan can only meet this rising demand through imports. While Taiwan was a grain exporter in 1950, in 1990 it had to import 74% of the quantity needed, mostly in the form of fodder.[15]
    Similar figures apply to the former Soviet Union: meat consumption has tripled since 1950 while the demand for fodder has quadrupled. In 1990, cattle in the former Soviet Union consumed three times as much grain than the people. Imports of grain used as fodder reflect this, with an increase from almost zero in 1970 to 25 million tons per year in 1990. Through this, the Soviet Union became the world's second largest importer of fodder.
    Güllewagen

    The smell of manure from cattle sheds annoys many people. The ecological consequences, however, are much more serious.

    Forest Destruction through Liquid Manure

    Scientific research clearly indicates that today's mass keeping of livestock is one of the main causes of forest destruction. Biologist Dr. Hans Mohr[16] states in «Spektrum der Wissenschaft», January 1994:
    «An essential insight gained through ten years of research on forest damage is that the amounts of nitrogen, in particular ammonia[17], which stems primarily from agriculture, being released into the atmosphere must be reduced. [...] The disposal of the steadily increasing quantities of liquid manure and human excrement remains the cardinal problem.»
    Today, human excrement is mostly disposed of by sewage plants; animal excrement, however, is still poured or sprayed on to fields. The result of this is that 85% of nitrogen (N) in the form of ammonia (NH3), today still considered to be mainly responsible for the destruction of forests, is caused by livestock emissions.[19]
    Nitrogen, actually an essential nutrient for meadows, forests and water-based life, can lead to over-fertilisation if found in excess. However, this was only noticed when it was already too late. Forests initially grew faster with a higher nitrogen supply, and only showed the first signs of damage once the soil was already over-saturated with nitrogen.

    http://www.vegetarismus.ch/